Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; BaseMenu has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 15

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; MenuSection has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 112

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Menu has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 218

Warning: file_get_contents(/var/www/kde.carlschwan.eu/applications/index.json): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 28

Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 29

Warning: sort() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 30

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 32
KDE - El Plasma 5.1 recupera moltes característiques populars
KDE • Community • Announcements
Donatius (Per què?)
paypal

El Plasma 5.1 recupera moltes característiques populars

També disponible en:

English | Català | Español | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська


Plasma 5

15 d'octubre de 2014. Avui KDE publica el Plasma 5.1.0, la primera versió que conté funcionalitats noves des de la publicació aquest estiu del Plasma 5.0. El Plasma 5.1 aporta una àmplia varietat de millores, que condueixen a una estabilitat més gran, un rendiment millor i a funcionalitats noves i perfeccionades. Gràcies als comentaris de la comunitat, els desenvolupadors del KDE han aconseguit empaquetar un gran nombre d'esmenes i millores en aquesta versió, entre les quals hi ha un grafisme de qualitat més gran seguint el nou estil Brisa 5.0, la reintroducció de característiques populars com el commutador de tasques i una estabilitat i rendiment millorats.

Aquells que viatgin regularment gaudiran d'una implementació millorada per a les zones horàries en el rellotge del plafó, mentre que els que romanguin a casa podran usar un gestor del porta-retalls renovat que permet accedir fàcilment al contingut antic del porta-retalls. L'estil Brisa dels estris ara és disponible per a les aplicacions basades en les Qt4, aportant una consistència més gran entre aplicacions. El treball per implementar el Wayland com a servidor de visualització pel Plasma encara és en curs, amb un funcionament millorat però encara incomplet en el 5.1. Els canvis a molts components per defecte milloren l'accessibilitat pels usuaris amb deficiències visuals, ja que s'ha afegit la compatibilitat per lectors de pantalles i navegació millorada per teclat.

A banda de les millores visuals i el treball en les funcionalitats, el focus d'aquesta versió rau en les millores d'estabilitat i rendiment, amb uns 180 errors solucionats des de la 5.0 només en l'entorn gràfic. El Plasma 5.1 requereix els Frameworks 5.3 del KDE, que aporten una altra gran quantitat d'esmenes i millores de rendiment a més del gran nombre d'esmenes que hi ha en el Plasma 5.1. Si voleu ajudar a fer més gran tot això, penseu a fer una donació al KDE, de manera que es pugui ajudar a fer que més desenvolupadors treballin junts per fer un gran programari.


Grafisme i visualitzacióTema Brisa per les Qt 4

Un tema nou dels estris Brisa per a les Qt 4 permet que les aplicacions escrites amb la Plataforma 4 del KDE s'ajustin a l'escriptori Plasma.

El concepte gràfic del Brisa, que va fer la seva primera aparició en el Plasma 5.0, ha rebut moltes millores. El conjunt d'icones ara és més complet. Les icones en l'àrea de notificacions s'han retocat visualment. Un estil nou d'estris natius milloren la renderització de les aplicacions usades en el Plasma. Aquest estil natiu nou també funciona amb les Qt 4 permetent que les aplicacions escrites amb la plataforma 4 del KDE s'ajustin en l'escriptori del Plasma 5 desktop. Hi ha un mòdul d'arranjament del sistema nou que permet commutar entre temes d'escriptori.

En conjunt, l'aspecte i el comportament del Plasma 5.1 millora notablement l'experiència que es trobava en la 5.0. Darrere tots aquests canvis hi ha millores a les Directrius d'interfície humana, que han portat a una experiència d'usuari globalment més compatible.


Característiques noves i antigues


Icons-only Task Manager
El Plasma 5.1 recupera moltes característiques que els usuaris s'havien acostumat des del seu predecessor 4.x. Els estris populars addicionals com el Gestor de tasques només icones, l'estri Notes i el Visualitzador de càrrega del sistema fan la seva reentrada. La implementació de múltiples zones horàries s'ha recuperat en el rellotge del plafó. Les notificacions s'han millorat visualment, entre moltes altres esmenes d'errors grans i petits.Commutador de miniaplicacions
Una funcionalitat nova us permet commutar fàcilment entre estris diferents que comparteixen el mateix propòsit. Per exemple, el canvi del llançador d'aplicacions ha esdevingut molt més senzill de descobrir. Els plafons del Plasma tenen commutadors nous per canviar entre estris diferents per a la mateixa tasca. Podeu seleccionar el menú d'aplicacions, rellotge o gestor de tasques que vulgueu amb facilitat. L'estri Porta-retalls nou ofereix una interfície d'usuari redissenyada per sobre del venerable gestor de porta-retalls del Plasma, que permet a l'usuari utilitzar fàcilment l'historial del porta-retalls i previsualitzar fitxers actualment en el porta-retalls. El llançador alternatiu del Plasma, el Kicker ha rebut un gran nombre de millores, entre les quals hi ha una millor accessibilitat i integració amb el gestor de paquets.

Gràcies a dos projectes del «Google Summer of Code», l'experiència d'usuari del centre multimèdia del Plasma Media Center i del Plasma Active centrat en tauletes ara tenen adaptacions bàsiques disponibles des del Git, però encara no tenen qualitat per al llançament.


Wayland

S'ha avançat en el progrés de la implementació del Wayland. Un executable nou de gestor de finestres «kwin_wayland» ara complementa l'existent «kwin_x11», i està equipat amb la capacitat d'iniciar un servidor X imbricat per compatibilitat amb les aplicacions basades en X11. Una biblioteca creada de nou KWayland proporciona informació de configuració del Wayland al KInfoCenter i altres consumidors. Cal més treball continuat per executar l'espai de treball Plasma en el Wayland; s'espera que això doni fruit als usuaris finals en el 2015.

Idoneïtat i actualitzacions

El Plasma 5.1 proporciona un nucli d'escriptori amb un conjunt de característiques que seran suficients per a molts usuaris. L'equip de desenvolupament s'ha concentrat en les eines que contribueixen als fluxos de treball centrals. Encara que hi ha moltes funcionalitats conegudes des de les sèries 4.x del Plasma 4.x que ja són disponibles en el Plasma 5.1, encara no totes elles s'han adaptat i posat a disposició del Plasma 5. Com en qualsevol programari d'aquesta mida, podrien haver-hi errors que dificultin la migració d'alguns usuaris al Plasma 5. L'equip de desenvolupament li agradaria conèixer els problemes que pugueu tenir, de manera que es puguin corregir i esmenar. Hem compilat una llista de problemes dels quals som coneixedors i que estem treballant-hi. Els usuaris poden comptar amb actualitzacions mensuals d'esmenes d'error. S'espera una versió que aporti funcionalitats noves i inclús la recuperació d'antigues a principis del 2015.


Imatges en viu («live»)

La forma més fàcil de provar-lo és amb una imatge en viu («live») arrencada des d'un disc USB. Les imatges estan disponibles per a versions en desenvolupament del Kubuntu Plasma 5.

Baixada de paquets

Diverses distribucions han creat, o estan creant els paquets. Estan llistats a la nostra pàgina del wiki.

Baixada del codi font

Podeu instal·lar el Plasma 5 directament des del codi font. El wiki de la comunitat KDE té les instruccions per compilar-ho. Tingueu en compte que el Plasma 5 no s'instal·la amb el Plasma 4, cal desinstal·lar les versions antigues o instal·lar-ho amb un prefix separat.

Comentaris

Podeu fer-nos comentaris i aconseguir actualitzacions a Facebook o Twitter o Google+.

Debateu el Plasma 5 al tauler Plasma 5 dels fòrums del KDE.

Podeu proporcionar comentaris directament als desenvolupadors via el canal #Plasma d'IRC, la llista de correu Plasma-devel o informar dels problemes via el bugzilla. Si us agrada què està fent l'equip, doneu-ho a conèixer!

Els vostres comentaris seran molt valorats.

Patrocini del KDE

Produïm un programari meravellós pel vostre ordinador. Si us plau, ens agradaria que us uniu a nosaltres per millorar el programari o per ajudar altres usuaris. Si no podeu trobar el temps per a col·laborar-hi directament, considereu l'enviament d'una donació, ajudant a construir un món millor!

Quant al KDE

KDE és un equip tecnològic internacional que crea programari lliure i de codi font obert per a ordinadors d'escriptori i dispositius mòbils. Entre els productes del KDE hi ha un sistema d'escriptori modern per a plataformes Linux i UNIX, paquets de productivitat ofimàtica i de grups de treball, i centenars de títols de programari en diverses categories, incloent-hi aplicacions d'Internet i web, multimèdia, entreteniment, educatives, gràfiques i per a desenvolupament de programari. El programari del KDE es tradueix a més de 60 idiomes i es construeix tenint en compte la facilitat d'ús i els principis d'accessibilitat moderns. La totalitat de les aplicacions del KDE s'executen nativament en Linux, BSD, Solaris, Windows i Mac OS X.


Avisos de marques comercials. KDE® i el logotip de l'entorn d'escriptori K® són marques registrades de KDE e.V. Linux és una marca registrada de Linus Torvalds. UNIX és una marca registrada de The Open Group en els Estats Units i altres països. Totes les altres marques registrades i drets d'autor esmentades en aquest anunci són propietat dels seus propietaris respectius.


Contactes de premsa

Per a més informació, envieu-nos un correu:
press@kde.org

Enllaços de navegació global