Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; BaseMenu has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 15

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; MenuSection has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 112

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Menu has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 218

Warning: file_get_contents(/var/www/kde.carlschwan.eu/applications/index.json): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 28

Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 29

Warning: sort() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 30

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 32
KDE - Plasma 5.1 brengt vele populair mogelijkheden terug
KDE • Community • Announcements
DONEREN (Waarom?)
paypal

Plasma 5.1 brengt vele populair mogelijkheden terug

Ook beschikbaar in:

English | Català | Español | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська


Plasma 5

15 oktober 2014. Vandaag heeft KDE Plasma 5.1.0 vrijgegeven, de eerst vrijgave met nieuwe functies sinds de vrijgave van Plasma 5.0 deze zomer. Plasma 5.1 biedt een brede variëteit van verbeteringen, die leiden naar grotere stabiliteit, betere prestaties en nieuwe en verbeterde functies. Dankzij de terugkoppeling uit de gemeenschap waren de KDE ontwikkelaars in staat om een groot aantal reparaties en verbeteringen in deze uitgave te stoppen, waaronder meer volledige illustraties van een hogere kwaliteit die de Breeze stijl volgen die nieuw is in 5.0, het opnieuw toevoegen van populaire functies zoals de taakwisselaar Pictogramtaken en verbeterde stabiliteit en prestaties.

Zij die geregeld reizen zullen plezier beleven aan betere ondersteuning voor tijdzones in de klok in het paneel, terwijl thuisblijvers dat doen met een opgepoetste beheerder voor het klembord, waarmee u gemakkelijk toegang krijgt tot eerdere inhoud hiervan. De widgetstijl Breeze is nu ook beschikbaar voor op Qt4 gebaseerde toepassingen, die leiden tot grotere consistentie tussen toepassingen. Het werk om Wayland te ondersteunen als displayserver voor Plasma gaat nog steeds door, met verbeterde, maar niet volledige ondersteuning in 5.1. Wijzigingen in vele standaard componenten verbeteren toegankelijkheid voor visueel gehandicapte gebruikers door ondersteuning voor schermlezers en verbeterde navigatie met het toetsenbord.

Naast de visuele verbeteringen en het werk aan functies, ligt de focus van deze uitgave ook op stabiliteit en verbeteringen van prestaties, met meer dan 180 bugs opgelost sinds 5.0 alleen al in de shell. Plasma 5.1 vereist KDE Frameworks 5.3, die eveneens een groot aantal reparaties en verbeteringen van prestaties brengt bovenop het grote aantal reparaties die in Plasma 5.1 zijn gemaakt. Als u wilt helpen om meer hiervan te laten gebeuren, overweeg dan een donatie aan KDE, zodat we meer ontwikkelaars kunnen ondersteunen om samen geweldige software te maken.


Illustraties en uiterlijkThema Breeze voor Qt 4

Een nieuw widgetthema voor Qt 4, Breeze, laat toepassingen geschreven met KDE Platform 4 passen bij uw Plasma 5 bureaublad.

De illustraties van het Breeze concept, die voor de eerste keer in Plasma 5.0 verschijnen hebben vele verbeteringen ondergaan. De set pictogrammen is nu vollediger. De pictogrammen in het meldingengebeid in het paneel zijn visueel opgewerkt. Een nieuw eigen stijl van widgets verbetert het weergeven van toepassingen die in Plasma worden gebruikt. Deze nieuwe eigen stijl werkt ook voor Qt 4 waarmee toepassingen geschreven met KDE Platform 4 passen in uw Plasma 5 bureaublad. Er is een nieuwe module Systeeminstellingen dat u laat schakelen tussen bureaubladthema's.

Het uiterlijk en gedrag van Plasma 5.1 verfijnt merkbaar de ervaring uit 5.0. Achter al deze wijzigingen zitten verbeteringen aan de Richtlijnen voor het menselijke interface, die geleid hebben tot een meer consistente overal gebruikerservaring.


Nieuwe en oude mogelijkheden


Icons-only Task Manager
Plasma 5.1 breng vele functies terug waarmee gebruikers zijn opgegroeid in zijn voorganger 4.x. Populaire extra widgets zoals de Takenbeheerder met alleen pictogrammen, het widget Notities en de Viewer van de systeembelasting maken hernieuwde intrede. Ondersteuning voor meerdere tijdzones is teruggekomen in de paneelklok. De meldingen zijn visueel verbeterd, samen met vele grotere en kleine reparaties van bugs.Schakelaar van applets
Een nieuwe functie stelt u in staat gemakkelijk te schakelen tussen verschillende widgets die hetzelfde doel hebben. Wijzigen van bijvoorbeeld het startprogramma van toepassingen is veel gemakkelijker te ontdekken. Plasma-panelen hebben nieuwe schakelaars om gemakkelijk te wisselen tussen verschillende widgets voor dezelfde taak. U kunt gemakkelijk kiezen welk menu met toepassingen, klok of taakbeheerder u wilt gebruiken. Het nieuwe Klembord-widget biedt een opnieuw ontworpen gebruikersinterface bovenop de prominente klembordbeheerder van Plasma, waarmee de gebruiker gemakkelijk de geschiedenis van het klembord kan gebruiken en bestanden kan bekijken die nu in het klembord zitten. Het alternatieve startprogramma van Plasma, Kicker heeft een groot aantal verbeteringen ontvangen, waaronder betere toegankelijkheid en integratie met de pakketbeheerder.

Dankzij twee 'Google Summer of Code' projecten hebben gebruikerservaringen op het Plasma Media Center en op tablet gericht Plasma Active nu basis ports beschikbaar in Git, maar deze hebben nog niet de kwaliteit om te worden vrijgegeven.


Wayland

Verdere voortgang is gemaakt met ondersteuning van Wayland. Een nieuwe binaire vensterbeheerder 'kwin_wayland' maakt nu de bestaande 'kwin_x11' completer en is uitgerust met de mogelijkheid om een geneste X-server te starten voor compatibiliteit met op X11 gebaseerde toepassingen. Een nieuw gemaakte KWayland-bibliotheek biedt informatie over instellen van Wayland aan KInfoCenter en andere afnemers. Er is meer werk nodig en gaande om Plasma workspace uit te voeren in Wayland; we verwachten resultaten voor eindgebruikers in 2015.

Toepasselijkheid en bijwerken

Plasma 5.1 biedt een kernbureaublad met een functieset die voldoende zal zijn voor veel gebruikers. Het ontwikkelteam heeft zich geconcentreerd op hulpmiddelen die behoren bij centrale workflows. Terwijl veel functies bekend uit de Plasma 4.x serie al beschikbaar zijn in Plasma 5.1, is nog niet alles daaruit overgebracht en beschikbaar gesteld in Plasma 5. Zoals met elke uitgave van software van deze omvang, kunnen er bugs zijn die migratie naar Plasma 5 voor sommige gebruikers moeilijk maakt. Het ontwikkelteam zou graag horen over problemen waar u mee te maken krijgt, zodat ze behandeld kunnen worden en gerepareerd. We hebben een lijst met problemen verzameld waarvan we weten en aan werken. Gebruikers kunnen maandelijkse verbeteringen verwachten. Een uitgave met nieuwe functies en en het terugbrengen van nog meer oude functies zal gemaakt worden vroeg in 2015.


Live-images

De gemakkelijkste manier om het uit te proberen is met een live-image opgestart van een USB-schijf. Images zijn beschikbaar voor ontwikkelversies van Kubuntu Plasma 5.

Downloads van pakketten

Sommige distributies hebben gemaakt of zijn bezig met het proces van het maken van pakketten, getoond op onze wikipagina.

Broncode downloaden

U kunt Plasma 5 direct installeren vanuit de broncode. De wiki van de gemeenschap van KDE heeft instructies voor compileren. Merk op dat Plasma 5 niet naast Plasma 4 geïnstalleerd kan worden, u moet een oudere versie verwijderen of het installeren met een aparte prefix.

Terugkoppeling

U kunt ons terugkoppeling geven en elementen voor bijwerken krijgen op Facebook of Twitter of Google+.

Discussieer over Plasma 5 op het KDE Forums Plasma 5 bulletinboard.

U kunt directe terugkoppeling bieden aan de ontwikkelaars via het #Plasma IRC channel, de e-maillijst Plasma-devel of problemen rapporteren via bugzilla. Als u leuk vindt wat het team doet, laat het hen dan weten!

Uw terugkoppeling wordt zeer gewaardeerd.

Ondersteunen KDE

Wij produceren prachtige software voor uw computer, we zouden het heel erg fijn vinden als u meedoet met het te verbeteren of medegebruikers te helpen. Als u geen tijd kunt vinden om direct bij te dragen overweeg dan om een donatie te sturen, om de wereld beter te maken.

Over KDE

KDE is een internationaal technologieteam dat vrije en open-source software voor bureaublad en draagbare computing maakt. Onder de producten van KDE zijn een modern bureaubladsysteem voor Linux en UNIX platforms, Veel omvattende suites voor kantoorproductiviteit en groupware en honderden software titels in vele categorieën inclusief internet en webtoepassingen, multimedia, vermaak, educatief, grafisch en software ontwikkeling. KDE software is vertaald in meer dan 60 talen en is gemaakt met gebruiksgemak en moderne toegankelijkheidsprincipes in gedachte. Toepassingen van KDE met volledige functionaliteit draaien gewoon op Linux, BSD, Solaris, Windows en Mac OS X.


Notities over handelsmerken. KDE® en de K Desktop Environment® logo's zijn geregistreerde handelsmerken van KDE e.V. Linux is een geregistreerd handelsmerk van Linus Torvalds. UNIX is een geregistreerd handelsmerk van The Open Group in de Verenigde Staten en andere landen. Alle andere handelsmerken en copyrights waarnaar in deze aankondiging wordt verwezen zijn het eigendom van hun respectievelijke eigenaars.


Perscontacten

Voor meer informatie stuur ons een e-mail:
press@kde.org

Globale navigatiekoppelingen