Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; BaseMenu has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 15

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; MenuSection has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 112

Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Menu has a deprecated constructor in /var/www/capacity/includes/classes/class_menu.inc on line 218

Warning: file_get_contents(/var/www/kde.carlschwan.eu/applications/index.json): failed to open stream: No such file or directory in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 28

Warning: array_keys() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 29

Warning: sort() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 30

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/kde.carlschwan.eu/menu.inc on line 32
KDE - Plasma 5.1 återinför många populära funktioner
KDE • Community • Announcements
Donera (Varför?)
paypal

Plasma 5.1 återinför många populära funktioner

Också tillgänglig på:

English | Català | Español | Galician | Nederlands | Polski | Português | Português brasileiro | Svenska | Українська


Plasma 5

15:e oktober, 2014. Idag ger KDE ut Plasma 5.1.0, den första utgåvan som innehåller nya funktioner sedan Plasma 5.0 gavs ut i somras. Plasma 5.1 ståtar med ett stort antal olika förbättringar, vilka innebär bättre stabilitet, bättre prestanda och nya, förbättrade funktioner. Tack vare kommentarer från gemenskapen har KDE:s utvecklare kunnat packa in ett stort antal rättningar och förbättringar i den här utgåvan, bland annat mer fullständig grafik med högre kvalitet enligt den nya stilen Breeze från 5.0, återinförande av populära funktioner såsom aktivitetsbytaren med aktivitetsikoner, samt förbättrad stabilitet och prestanda.

De som reser regelbundet kan dra nytta av bättre stöd för tidszoner i panelens klocka, medan de som förblir hemma får en moderniserad klippbordshanterare, som gör det möjligt att enkelt komma åt tidigare innehåll på klippbordet. Den grafiska komponentstilen Breeze är nu också tillgänglig för Qt4-baserade program, vilket ger bättre samstämmighet mellan program. Arbetet för att stödja Wayland som skärmserver för Plasma pågår fortfarande, med förbättrat, men inte fullständigt, stöd i 5.1. Genomgripande ändringar av många standardkomponenter förbättrar handikappstöd för synskadade användare genom att lägga till stöd för skärmuppläsning och förbättrad tangentbordsnavigering.

Förutom de visuella förbättringarna och arbetet med nya funktioner, har fokus för den här utgåvan också legat på förbättringar av stabilitet och prestanda, med över 180 fel rättade sedan 5.0 bara i skalet. Plasma 5.1 kräver KDE Ramverk 5.3, vilket för med sig ytterligare en mängd rättningar och prestandaförbättringar förutom det stora antalet rättningar som har införts i Plasma 5.1. Om du vill hjälpa till att få mer likt detta utfört, fundera på att ge ett bidrag till KDE, så att vi kan stödja att fler utvecklare samlas för att skapa bra programvara.


Grafik och visuelltBreeze-tema för Qt 4

Ett nytt Breeze-tema för Qt 4 grafisk komponenter låter program skrivna med KDE plattform 4 passa in på Plasma-5 skrivbordet.

Grafikkonceptet Breeze, som gjorde sitt första framträdande i Plasma 5.0 har fått många förbättringar. Ikonuppsättningen är nu mer fullständig. Ikonerna i panelens underrättelseområde har fräschats upp visuellt. En ny inbyggd grafisk komponentstil förbättrar återgivning av program som används i Plasma. Den nya inbyggda stilen fungerar också för Qt 4, vilket gör att program skrivna med KDE Plattform 4 passar in på ett skrivbord med Plasma 5. Det finns en ny systeminställningsmodul som låter dig byta mellan skrivbordsteman.

Totalt sett förfinar Plasma 5.1 utseende och känsla upplevelsen från 5.0 väsentligt. Bakom alla ändringarna finns förbättringar av riktlinjerna för användargränssnittet, vilka har lett till en mer konsekvent övergripande användarupplevelse.


Nya och gamla funktioner


Icons-only Task Manager
Plasma 5.1 återinför många funktioner som användare har blivit vana vid från dess föregångare 4.x. Populära extra grafiska komponenter som aktivitetshanteraren med bara ikoner, komponenten Anteckningar och Visning av systemlast återkommer. Stöd för flera tidszoner har lagts till igen i panelens klocka. Underrättelser har förbättrats visuellt, tillsammans med många större och mindre felrättningar.Miniprogrambytare
En ny funktion låter dig enkelt byta mellan olika grafiska komponenter som delar samma syfte. Det har exempelvis blivit mycket lättare att upptäcka hur funktionen för programstart kan bytas. Paneler i Plasma har nya bytesfunktioner för att enkelt byta mellan olika grafiska komponenter med samma uppgift. Du kan välja vilken programmeny, klocka eller aktivitetshanterare du vill med enkelhet. Den nya grafiska klippbordskomponenten erbjuder ett omkonstruerat användargränssnitt ovanpå den vördnadsvärda klippbordshanteraren i Plasma, som enkelt låter användaren använda klippbordets historik och förhandsgranska aktuella filer på klippbordet. Det alternativa startprogrammet i Plasma, Kicker, har fått ett stort antal förbättringar, bland annat bättre handikappstöd och integrering med pakethanteraren.

Tack vare projekt i Googles Summer of Code, har användarupplevelserna i Plasma mediacenter och tabellorienterade Plasma Aktiv nu grundläggande konverteringar tillgängliga via Git, men ännu inte med utgivningskvalitet.


Wayland

Ytterligare framsteg har gjorts avseende stöd för Wayland. Ett nytt binärprogram 'kwin_wayland' komplementerar det befintliga 'kwin_x11', och är utrustat med möjligheten att starta en nästlad X-server för kompatibilitet med X11-baserade program. Ett nyskapat bibliotek, KWayland, tillhandahåller inställningsinformation till informationscentralen och andra förbrukare. Mer arbete behövs och pågår för att köra Plasma arbetsrymder på Wayland. Vi förväntar oss att det kommer att bära frukt för slutanvändare under 2015.

Lämplighet och uppdateringar

Plasma 5.1 tillhandahåller en skrivbordskärna med en funktionsuppsättning som är tillräcklig för många användare. Utvecklingsgruppen har koncentrerat sig på verktyg som utgör de centrala arbetsflödena. Även om många funktioner kända från Plasma 4.x-serien redan är tillgängliga för Plasma 5.1, har inte alla konverterats och gjorts tillgängliga för Plasma 5 ännu. Som med alla programvaruutgåvor av den här storleken, kan det finnas fel som gör det svårt för vissa användare att övergå till Plasma 5. Utvecklingsgruppen vill gärna få reda på problem som du eventuellt stöter på, så att de kan åtgärdas och rättas. Vi har ställt samman en lista över problem som vi är medvetna om och arbetar på. Användare kan förvänta sig månatliga uppdateringar med felrättningar. En utgåva som innehåller nya funktioner och återför ännu fler gamla funktioner kommer tidigt under 2015.


Färdiga implementeringar

Det enklaste sättet att prova den är med en färdig implementering som startas från en USB-disk. Sådana är tillgängliga för utvecklingsversioner av Kubuntu Plasma 5.

Paketnerladdningar

Några distributioner har skapat eller håller på att skapa paket, som listas på vår Wiki-sida.

Nerladdning av källkod

Det går att installera Plasma 5 direkt från källkod. KDE:s gemenskapswiki har instruktioner om hur det kompileras. Observera att det inte går att installera Plasma 5 ihop med Plasma 4. Man måste avinstallera äldre versioner eller installera med ett särskilt prefix.

Synpunkter

Du kan ge kommentarer och hämta uppdateringar på Facebook, Twitter eller Google+.

Diskutera Plasma 5 på KDE-forumet Plasma 5-tavla.

Det går antingen att ge synpunkter via #Plasma IRC channel, Plasma-devel e-postlista eller rapportera problem via bugzilla. Om du tycker om vad gruppen gör, låt dem gärna få veta det!

Dina kommentarer uppskattas verkligen.

Stöd KDE

Vi skapar attraktiv programvara för din dator, och vi ser mycket gärna att du går med och förbättrar den eller hjälper andra användare. Om du inte har tid att bidra direkt, fundera på att ge ett bidrag, och hjälp till att göra världen till en bättre plats.

Om KDE

KDE är en internationell teknikgrupp som skapar fri programvara med öppen källkod för skrivbordsdatorer och bärbara apparater. Bland KDE:s produkter finns ett modernt skrivbordssystem för Linux- och UNIX-plattformar, omfattande programsviter för kontorsproduktivitet och grupprogram, och hundratals programvaror i många kategorier inklusive Internet- och webbprogram, multimedia, underhållning, utbildning, grafik och programvaruutveckling. KDE:s programvara översätts till mer än 60 språk och byggs med användarvänlighet och moderna handikappstödprinciper i åtanke. KDE:s funktionsrika program kör direkt på Linux, BSD, Solaris, Windows och Mac OS X.


Varumärkesdeklarationer KDE® och logotypen för K-skrivbordsmiljön® är registrerade varumärken av KDE e.V. Linux är ett registrerat varumärke av Linus Torvalds. UNIX är ett registrerat varumärke av The Open Group i Förenta staterna och andra länder. Alla övriga varumärken och upphovsrätter nämnda i det här tillkännagivandet hör till sina respektive ägare.


Presskontakter

Skicka e-post till oss för mer information:
press@kde.org

Globala navigeringslänkar